Hlavní obsah

Vůdci Rudých Khmerů dostali doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Kambodžský tribunál ve čtvrtek odsoudil na doživotí dva nejvyšší dosud žijící vůdce totalitního režimu Rudých Khmerů. Hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan byli soudem shledáni vinnými ze zločinů proti lidskosti, včetně mučení, zotročování a vražd. Za jejich vlády bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 miliónu lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud poslal dva vůdce Rudých Khmerů na doživotí do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Jak osmaosmdesátiletý Nuon Chea, tak o pět let mladší Khieu Samphan vinu popírají, uvedla agentura AP. V minulosti před soudem prohlašovali, že jednali v zájmu Kambodže a její ochrany před útočníky a že o masovém zabíjení lidí nevěděli.

Foto: Nhet Sokheng/ECCC/Handout, Reuters

Khieu Samphan u soudu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jediným představitelem odsouzeným mezinárodním tribunálem za zvěrstva maoistického hnutí Rudých Khmerů z let 1975 až 1979 je zatím někdejší velitel nechvalně proslulé věznice S-21 tohoto ultralevicového režimu Kang Kek Ieu, který dostal doživotí. Vůdce Rudých Kmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Foto: ČTK/AP

Nuon Chea

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám