Hlavní obsah

Kavárníky z Kanady podezírají v Číně ze špionáže

– Peking

Čína vyšetřuje manželskou dvojici z Kanady kvůli podezření ze špionáže a krádeže státních a vojenských tajemství. Uvedla to agentura Nová Čína. Podle listu The Globe and Mail provozují manželé z Vancouveru ve městě Tan-tung u hranice se Severní Koreou kavárnu.

Foto: Profimedia.cz

Čínští policisté

Článek

Není jasné, zda byli Kevin Garratt a Julia Dawnová Garrattová zatčeni a kde se nacházejí. Nová Čína pouze ohlásila, že jsou vyšetřováni pro podezření z krádeže státních tajemství týkajících se výzkumu pro čínskou armádu. Ve spojení s nimi není ani kanadské velvyslanectví v Pekingu.

Za krádež státního a vojenského tajemství v Číně hrozí doživotí nebo trest smrti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Garratovi v Číně žijí od roku 1984, původně na jejím jihu pracovali jako učitelé. Kavárnu v Tan-tungu otevřeli v roce 2008 a jednou týdně v ní také vedli diskusní klub v angličtině.

Čína ohlásila, že je vyšetřuje, jen týden poté, co Kanada oznámila útok na síť počítačů Státní rady pro výzkum, přičemž uvedla, že útok byl veden z Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám