Hlavní obsah

Náhradní matka porodila dítě s Downovým syndromem, biologičtí rodiče ho nechtějí

Novinky, bok

Odnošení a porod dítěte náhradní matkou byl pro jeden australský pár jedinou možností, jak se dočkat vlastního potomka. Když ale budoucí rodiče ještě v průběhu těhotenství dvojčat zjistili, že jedno z dětí má Downův syndrom, odmítli si ho nechat a vzali si jen to zdravé. O nemocného chlapce pečuje náhradní matka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodiče nechtěli od náhradní matky jedno ze svých dvojčat, které je postiženéVideo: Reuters

 
Článek

Nyní šestiměsíční chlapec pojmenovaný Gammy se narodil mladé Thajce Pattharamon Janburiové, uvedla agentura Reuters.

Janburiová, která má dvě vlastní děti, souhlasila s odnošením dítěte hlavně kvůli nuzné situaci, ve které byla. Za „službu” jí bylo slíbeno 16 000 australských dolarů (v přepočtu zhruba 305 tisíc korun).

„Peníze, které mi nabídli, pro mě představovaly velkou pomoc, vzhledem k chudobě a dluhům, které jsem měla,” uvedla náhradní matka.

Australskému páru porodila dvojčata, chlapce a dívku v prosinci 2013. Již v průběhu těhotenství byl ale u jednoho z dětí, chlapce, zjištěn Downův syndrom. Thajka kvůli své víře odmítla přerušení těhotenství.

Jakmile se to rodiče dozvěděli, prohlásili, že toto dítě nechtějí. Po narození si tak vzali pouze Gammyho zdravou sestru a syna nechali v Thajsku.

„Je to chyba rodičů, ne dítěte. Jak ho mohou vinit za něco, za co nemůže? Jak to, že se o jedno dítě postarají, a druhé opustí? Nezasloužil si projít tím vším. Já ho na tento svět přivedla, zůstane se mnou. Je to lepší, než ho opustit. Miluji ho, nosila jsem ho devět měsíců, je to moje dítě,” řekla Janburiová.

Austrálie vyhlásila sbírku 

Závažnost celého příběhu velmi zarmoutila i australského premiéra Tonyho Abbotta.

„Bohužel to přesně ilustruje některé závažné komplikace, které mohou nastat v takovýchto případech. Je velmi smutné, že může být dítě takto opuštěno,” uvedl.

Celou situaci ještě zhoršuje zjištění, že malý Gammy má i vrozenou srdeční vadu. Navíc ještě dostal infekci plic a je nyní v thajské nemocnici.

Po uveřejnění celého příběhu byla v Austrálii pro Gammyho založena sbírka, přispívají i lidé z mnoha dalších zemí. V současnosti se na účtu sešlo již přes 100 000 australských dolarů (téměř dva milióny korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám