Hlavní obsah

Armáda evakuovala české diplomaty z Tripolisu

• Aktualizováno

Česko dočasně uzavřelo své velvyslanectví v libyjském hlavním městě Tripolisu. Deset zástupců ambasády se ve čtvrtek vrátilo armádním letounem Casa do Prahy kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Armáda ČR

Letoun CASA C-295M po příletu z libyjského Tripolisu

Článek

„V libyjské metropoli dochází v posledních týdnech k intenzivním ozbrojeným střetům mezi konkurenčními milicemi, které vyřadily z provozu mezinárodní letiště. Boje se mohou snadno rozšířit i do dalších částí města. Ačkoliv pracovníci zastupitelského úřadu, respektive úřad jako takový doposud terčem útoků nebyli, rizika, kterým by výhledově čelili, jsou četná a vysoká,“ uvedl úřad.

Pracovníky ambasády evakuovala armáda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Armáda je na tyto situace připravena. Jakmile byl vznesen požadavek na zajištění evakuace, zahájili jsme standardní úkony... tak, aby let proběhl bez nejmenších problémů,“ uvedl velitel akce, zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany plukovník Radek Šíba.

Dopravní letoun CASA-295 M odstartoval z Prahy ráno a zpátky se vrátil v 19 hodin. Češi současně evakuovali také 11 pracovníků velvyslanectví Švýcarska, které o to požádalo.

Cestě do Libye se raději vyhněte

Ministerstvo zahraničí už v průběhu týdne doporučilo českým občanům v Libyi, aby ze země odjeli. Těm, kteří zůstali a zdržují se v Libyi dlouhodobě, ministerstvo nabízí pomoc s odjezdem. Od nynějška jim však na místě bude k dispozici jen omezená konzulární pomoc.

„V případě nouze doporučujeme kontaktovat velvyslanectví ČR v Káhiře,“ píše se v tiskové zprávě.

S ohledem na zhoršující se situaci v Libyi, která se ocitla na prahu nové občanské války, odvolalo své diplomaty a další pracovníky už množství zemí.

Reklama

Související články

Libye stojí na prahu občanské války

Boje v libyjských městech Benghází a Tripolis v úterý pokračují. Agentura Reuters píše, že se Libye propadá do chaosu. Současné boje jsou jedny z nejtěžších od...

Výběr článků

Načítám