Hlavní obsah

Islámští radikálové obsadili v Libyi základnu speciálních sil

Tripolis

Islamistické milice po dvou dnech bojů ovládly základnu speciálních sil libyjské armády v Benghází na východě země. Střety si vyžádaly nejméně 75 obětí, především z řad vojáků, informovala ve středu agentura Reuters s odvoláním na libyjské zdravotníky.

Foto: Hani Amara, Reuters

Vypálené budovy u Tripolisu

Článek

Přímo uvnitř základny se podle libyjských zdravotníků našlo více než 50 těl. Nejméně 25 dalších mrtvých nalezli na jiných v místech v okolí.

Tuto důležitou vojenskou základnu speciálních sil obsadili islamisté v úterý pozdě večer. Na internetu pak rozšířili fotografie, na kterých jsou vidět jejich bojovníci v dobytých kasárnách. Mezi nimi je kromě Brigád mučedníků 17. února prý i uskupení Ansar aš-Šaría, které Washington řadí mezi teroristické organizace.

Mluvčí elitní vojenské jednotky podle agentury DPA prohlásil, že se ze svých kasáren stáhli z taktických důvodů.

Tvrdé boje se kromě Benghází odehrávají i v hlavním městě Tripolisu. Od neděle je tam po zásahu raketové střely v plamenech letištní sklad paliva. [celá zpráva]

Ve středu znepřátelené milice bojující o nadvládu nad letištěm podle Reuters souhlasily s dočasným zastavením palby, což byla podmínka, aby na místě začaly intenzivně pracovat zahraniční hasičské sbory. Ty o pomoc kvůli hrozící ekologické katastrofě požádala libyjská i tuniská vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v Libyi mají dalších šedesát obětí

Nejméně 36 osob zahynulo při bojích v Benghází na východě Libye, kde se střetli islámští radikálové s provládními silami. Dalších 23 osob si vyžádaly střety...

Výběr článků

Načítám