Hlavní obsah

KLDR vypálila další čtyři rakety, dvě selhaly po startu

– Soul

Severní Korea vypálila čtyři rakety krátkého doletu. S odvoláním na informace z jihokorejského generálního štábu to uvedla agentura Jonhap. Jde o druhý test za poslední týden, který porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Celkem KLDR letos vypálila 102 rakety.

Foto: KCNA, Reuters

Cvičení severokorejské armády

Článek

Nejmenovaný činitel jihokorejského spojeného generálního štábu uvedl, že Pchjongjang vyslal dvě střely v dopoledních hodinách a dvě odpoledne místního času vždy v desetiminutových intervalech.

Odpáleny byly směrem na východ ze základny u hory Mjohjang v provincii Pchjongan v centru země severovýchodně od metropole Pchjongjangu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dvě střely vypálené ráno letěly jen několik sekund. Vypadá to, že odpal selhal,“ uvedl štáb. Podle něj třetí raketa uletěla 210 kilometrů a dopadla do Japonského (Východního) moře. Poslední uletěla minimálně 130 kilometrů a dopadla na pevninu.

Snaží se zvýšit dolet

Podle jihokorejského štábu je to poprvé, co rakety ráže 300 mm odpálené ze země uletěly více než 200 kilometrů. Domnívá se, že se Severní Korea pokouší zvýšit jejich dolet. Už minulý měsíc rakety vystřelené z odpalovací rampy KN-09 uletěly 190 kilometrů, i když obvyklý dostřel činí jen 160 km.

KLDR se také snaží zlepšit naváděcí systém těchto raket.

Středeční testy zvýšily počet letos odpálených severokorejských raket na 102.

Testované rakety krátkého doletu představují hrozbu pro Jižní Koreu, protože jsou schopné při odpálení ze Severní Koreje dosáhnout velké jihokorejské základny i velitelství u Soulu.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Podle expertů má KLDR 5000 odpalovacích zařízení pro rakety ráže 107 až 300 mm.

Reklama

Související články

Severní Korea otestovala další rakety

Severní Korea vyzkoušela další tři rakety krátkého doletu. S odkazem na jihokorejskou armádu to ve čtvrtek oznámila agentura Jonhap.

KLDR odpálila další dvě rakety

Severní Korea ve středu odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu do vod u svého východního pobřeží. Udělala to den poté, co Jižní Korea odmítla návrhy...

Výběr článků

Načítám