Hlavní obsah

Libye stojí na prahu občanské války

Tripolis

Boje v libyjských městech Benghází a Tripolis v úterý pokračují. Agentura Reuters píše, že se Libye propadá do chaosu. Současné boje jsou jedny z nejtěžších od revolučního roku 2011 a Libyi hrozí občanská válka, protože vláda není schopna zajistit pořádek.

Foto: Hani Amara, Reuters

Hořící zásobník paliva u Tripolisu

Článek

Boje v Benghází si od pondělní půlnoci vyžádaly dalších 30 obětí. S islámskými radikály z Brigád mučedníků 17. února tam bojuje armáda i milice bývalého generála Chalífy Haftara. K tomu se chtěla přidat i posádka letadla, které se kvůli technickým problémům zřítilo v Benghází. Pilot se katapultoval.

V Tripolisu se boje soustřeďují na letiště, které je od 13. července uzavřené a o nadvládu nad ním bojují znepřátelené milice. O život tam přišla už stovka lidí. V pondělí byl v bojích zničen Airbus A 330 libyjských aerolinií.

Foto: Hani Amara, Reuters

Po bojích poničená budova u Tripolisu

Při bojích byl zasažen i obří sklad paliva, který země není schopna uhasit a čeká na přílet italských hasičů s vodními bombardéry. Itálie slíbila vyslat sedm hasicích letadel, ale není jasné, kdy dorazí.

Libyjští hasiči se pokusili požár uhasit, ale nepovedlo se jim to. Kvůli bojům se museli stáhnout. Při nich byl zasažen i druhý zásobník. [celá zpráva]

Foto: Hani Amara, Reuters

Vypálené budovy u Tripolisu

U Tripolisu vzdoruje zintánská milice, která pomáhala svrhnout Muammara Kaddáfího skupině LROR, kterou dříve vláda pověřila ochranou hlavního města, ale úkolu byla loni po únosu poslanců zbavena. Je spojována s nepokoji v Benghází.

Milice nebojují jen mezi sebou, zabíjejí a unášejí také cizince, aby získaly výkupné, nebo přepadávají banky.

Foto: Hani Amara, Reuters

Vypálené domy u Tripolisu

Británie, Francie a Německo vyzvaly už minulý týden své občany, kteří jsou v Libyi, aby z této země odjeli. Spojené státy a Turecko evakuovaly svá zastupitelství, opustit zemi svým občanům doporučilo Španělsko, Malta či Belgie. Francie připravuje evakuaci asi stovky svých občanů, kteří jsou nyní v zemi, pomocí lodě svého námořnictva.

Kanada dočasně stahuje diplomatický personál z Tripolisu. Evakuaci svých ambasád připravují rovněž Filipíny, Nizozemsko a Rakousko.

Česká republika zatím evakuaci českého velvyslanectví nechystá, ale ministerstvo zahraničí nedoporučuje občanům ČR do Libye cestovat.[celá zpráva]

Panují obavy, že se země promění v druhé Somálsko, kde každou oblast bude ovládat jedna skupina. Bez centrální vlády ale posílí islámští radikálové. Proto s nimi bojuje Haftár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám