Hlavní obsah

Atentátník s bombou v turbanu zabil bratrance afghánského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandahár

Bratranec afghánského prezidenta Hašmat Karzáí zemřel při sebevražedném atentátu ve svém domě nedaleko Kandaháru. Podle agentury AFP ho zabil útočník, který v jeho těsné blízkosti odpálil výbušninu ukrytou v turbanu.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Členové afghánských bezpečnostních sil prohledávají věřící před mešitou v Kandaháru.

Článek

"Sebevražedný atentátník přestrojený za hosta přišel do domu Hašmata Karzáího, aby ho pozdravil u příležitosti muslimského svátku Íd al-fitr. Poté, co ho objal, odpálil nálož a Hašmata Karzáího připravil o život," uvedl mluvčí provincie Kandahár.

Hašmat Karzáí byl manažerem volební kampaně exministra financí Ašrafa Ghaního, který kandidoval v nedávných prezidentských volbách. Ten podle předběžných výsledků porazil v červnovém druhém kole bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Volební komise ale přepočítává tisíce odevzdaných hlasů kvůli množství stížností na volební podvody. Vítěz voleb tak stále není znám.

Jihoafghánské město Kandahár je baštou islamistického hnutí Tálibán a celá provincie je dlouhodobě zmítána násilím. Množství násilností v Afghánistánu stoupá s postupným stahováním mezinárodních jednotek, které mají ke konci letošního roku ukončit svou bojovou misi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám