Hlavní obsah

Jižní Súdán čelí rozsáhlému hladomoru, ohrožuje čtyři milióny lidí

– Juba

Nejhorší potravinová krize na světě nyní panuje v Jižním Súdánu, varovala v noci na pondělí Rada bezpečnosti OSN. Vyzvala k okamžité pomoci. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) se nedostatek jídla může týkat až čtyř miliónů obyvatel, což je třetina místní populace.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Děti v uprchlickém táboře OSN v jihosúdánském Malakalu

Článek

Podle OSN bojuje Jižní Súdán s „katastrofálním nedostatkem jídla“. Rada bezpečnosti proto vyzvala dárcovské země, které slíbily přispět na pomoc celkovou částkou 618 miliónů dolarů (12,6 miliardy Kč), aby svůj slib co nejdříve splnily.

Situaci komplikuje etnicky motivovaná občanská válka, která propukla na konci loňského roku. Kvůli bojům muselo opustit své domovy více než milión lidí, tisíce jich při střetech zemřely, uvedla britská BBC. Rolníci kvůli krveprolití nemohli zasít ani sklidit obilí a v zemi rychle začaly klesat zásoby potravin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Zdravotníci ošetřují podvyživené dítě v nemocnici Lékařů bez hranic v jihosúdánském Malakalu.

Po dlouhé občanské válce se 9. července 2011 Súdán rozdělil na severní, převážně muslimskou, a jižní, většinově křesťanskou část.

Od poloviny prosince 2013 zuří v Jižním Súdánu konflikt mezi příznivci prezidenta Salvy Kiira a rebely vedenými bývalým viceprezidentem Riekem Macharem. Každého z nich podporuje jiná etnická skupina.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Uprchlíci v táboře OSN v jihosúdánském Malakalu.

Konflikt je extrémně násilný a provázejí ho etnické čistky.  “V konfliktu byla místy zaznamenána strašná míra násilí včetně násilí namířeného proti zdravotnickým zařízením,” řekl na začátku července vedoucí mise Lékařů bez hranic Raphael Gogeu. „Viděli jsme pacienty zastřelené přímo v postelích a vypálená a v podstatě zničená zdravotnická zařízení poskytující život zachraňující péči. Útoky mají dalekosáhlé dopady na stovky tisíc lidí, kteří jsou kvůli nim odříznuty od lékařských služeb.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám