Hlavní obsah

Americký lékař se nakazil v Libérii ebolou

Monrovia/Freetown

Smrtícím virem ebola se v Libérii nakazil americký lékař z humanitární organizace Samaritan´s Purse. Jak oznámila agentura AP, Kent Brantly je nyní ošetřován v nemocnici v Monrovii. Virem se v Africe nakazilo přes 1000 lidí, v Sieře Leone, Libérii a Guineji virus od února usmrtil 672 osob.

Foto: ČTK/AP

Kent Brantly (vlevo) ošetřuje pacienta nakaženého ebolou v nemocnici v liberijské Monrovii.

Článek

Brantly je ředitelem centra spravovaného organizací Samaritan´s Purse v Libérii. Na několika snímcích je zachycen, jak ošetřuje nemocné v ochranném oděvu, v němž trávil několik hodin denně.

Při svém nedávném veřejném vystoupení upozornil, že mezi nakaženými a mrtvými je mnoho zdravotníků, kteří přišli do styku s nemocnými. Podle mluvčí humanitární organizace Brantlyho manželka a děti žily s lékařem v Africe, ale právě nyní jsou v USA.

Nakazil se také hlavní lékař

Ebolou se nakazil také hlavní lékař v Sieře Leone. Tamní prezidentský úřad ve čtvrtek oznámil, že devětatřicetiletý virolog Sheik Umar Khan, který léčil více než stovku pacientů nakažených ebolou, byl převezen do lékařského zařízení organizace Lékaři bez hranic. [celá zpráva]

Špičkový liberijský lékař Samuel Brisbane se ebolou nakazil před třemi týdny a nemoci nakonec podle představitele liberijského ministerstva zdravotnictví podlehl.

První případ úmrtí má metropole Sierry Leone Freetown. Zemřela tam Saudatu Koromaová, kterou z nemocnice přes odpor personálu odvezli ve čtvrtek příbuzní. Když ji z nemocnice odvedli, úřady vyhlásily pátrání a obrátily se se žádostí o pomoc na veřejnost. Žena se nakonec sama přihlásila a byla přijata k léčbě na východě země, kde zemřela.

Nejvíce případů nákazy ebolou v Sieře Leone připadá na východní oblasti u hranice s Guineou. Virus tam usmrtil už 219 lidí.

Kvůli úmrtí cizince zpřísnila kontroly na hranicích Nigérie, která se bojí zavlečení nemoci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám