Hlavní obsah

Afghánský policista dostal trest smrti za vraždu německé fotografky

– Kábul

K trestu smrti byl ve čtvrtek v Kábulu odsouzen afghánský policista, který v dubnu zastřelil známou německou válečnou fotografku Anju Niedringhausovou. Muž byl shledán vinným z vraždy a ze zneužití úřední pravomoci, nyní má patnáct dnů na podání odvolání, informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Policista rozstřílel vůz, kde seděly německá fotografka a její kanadská kolegyně.

Článek

Osmačtyřicetiletá mezinárodně uznávaná německá fotografka Niedringhausová byla zastřelena 4. dubna v provincii Chóst na východě Afghánistánu, kde pro americkou tiskovou agenturu AP připravovala zpravodajství o afghánských prezidentských volbách. Její šedesátiletá kanadská kolegyně Kathy Gannonová byla při stejném útoku zraněna.

Obě ženy měly podle AP velké zkušenosti z válečných konfliktů. Niedringhausová byla držitelkou prestižní Pulitzerovy ceny, jako reportérka byla u pádu Berlínské zdi a poté působila v bývalé Jugoslávii během tamní války. V následujících letech fotografovala konflikty v Izraeli, Palestině, Iráku, Libyi, Afghánistánu a v Pákistánu.[celá zpráva]

K útoku na žurnalistky došlo, když seděly na zadním sedadle auta v konvoji a čekaly, až se kolona opět rozjede. Policista přistoupil k jejich vozu a vykřikl „Alláhu akbar” (Bůh je veliký) a spustil palbu z kalašnikova. Poté se vzdal ostatním policistům a byl zatčen, popsala situaci agentura AP.

Útoky na novináře nejsou v Afghánistánu ojedinělé. Letos v březnu byl v centru metropole Kábul zastřelen britsko-švédský novinář Nils Horner a při ataku sebevražedného komanda Tálibánu na hotel Serena v Kábulu zahynul afghánský novinář pracující pro agenturu AFP Sardar Ahmad.

Reklama

Výběr článků

Načítám