Hlavní obsah

Ebolou se nakazil i hlavní lékař, který s ní bojuje v Sieře Leone

Freetown

Hlavní lékař bojující v západoafrickém státě Sierra Leone proti epidemii smrtící eboly se nemocí nakazil. Přibyl tak na rozrůstající se seznam zdravotníků, kteří se nakazili při snaze zastavit šíření této choroby v západní Africe, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Reuters

Lékaři odebírají vzorky krve pro testy na přítomnost viru eboly u pacientů v nemocnici ve městě Kenema v Sieře Leone

Článek

Ebola zabila od letošního února, kdy se v této oblasti objevila, nejméně 632 lidí v Guineji, Libérii a Sieře Leone. V zasažených zemích sílí hněv obyvatel nad tím, co vnímají jako neschopnost vlády zabránit nemoci v dalším postupu. Liberijec, jehož čtrnáctiletý bratr na ebolu zemřel, ve středu zapálil na protest místní ministerstvo zdravotnictví. Část budovy byla zničena.

Prezidentský úřad Sierra Leone v oficiálním prohlášení uvedl, že místní virolog, devětatřicetiletý Sheik Umar Khan, který léčil více než stovku pacientů nakažených ebolou, byl převezen do lékařského zařízení, které vede mezinárodní charitativní skupina Lékaři bez hranic (MSF). Nemocniční zdroje potvrdily, že doktor dosud žije; žádné další podrobnosti neuvedly.

Sierraleonské ministerstvo zdravotnictví označilo Khana za „národního hrdinu“ za jeho boj proti epidemii, která si v této zemi dosud vyžádala více než 200 obětí.

Na ebolu neexistuje žádný lék ani vakcína. Tato nemoc může zabít až 90 procent lidí, kteří se jí nakazí. Úmrtnost při nynější epidemii v západní Africe je podle odborníků kolem 60 procent.

Zatím není jasné, jak se Khan nakazil. Jeho kolegové agentuře Reuters sdělili, že se vždy pečlivě chránil, nosil speciální overal, masku, rukavice i obuv. Před třemi dny zemřely na ebolu tři zdravotní sestry pracující ve stejném zdravotním středisku jako nakažený lékař.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám