Hlavní obsah

Boje v Libyi si vyžádaly za týden na padesát obětí

Tripolis

Přinejmenším 47 mrtvých si za poslední týden vyžádaly boje konkurenčních libyjských milic o kontrolu nad mezinárodním letištěm v hlavním městě Tripolisu. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví to v pondělí uvedla agentura AFP s tím, že nejde o konečný počet.

Foto: Hani Amara, Reuters

Požár na letišti v Tripolisu po útocích 15. července.

Článek

Podle ministerstva čísla nezahrnují mrtvé z neděle, kdy probíhaly dosud nejkrvavější střety. Zraněno bylo během týdenních bojů také více než 120 lidí.

Přestřelky a ostřelování raketami a granátomety vypukly 13. července. Po krátké pauze se boje v pátek opět rozhořely v plné intenzitě.

Foto: Hani Amara, Reuters

Palbou poškozené letadlo na letišti v Tripolisu

Už při prvních bojích byla zničena nebo poškozena skoro všechna letadla na letišti a zničena i část budov.  [celá zpráva]

Od svržení diktátora Muammara Kaddáfího v říjnu 2011 je letiště v rukou někdejších rebelů z města Zintán, ležícího přibližně 170 kilometrů jihozápadně od Tripolisu.

Rivalové z islamistických milic je ale chtějí z metropole vytlačit. Libyjské vládě se nedaří odzbrojit někdejší povstalce, kteří teď ovládají řadu strategických zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám