Hlavní obsah

V Nigérii dopadli „vrchního řezníka” sekty Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijská policie o víkendu zatkla vysoce postaveného příslušníka islamistických milicí Boko Haram Mohammeda Zakarího, označovaného za „vrchního řezníka”. Oznámila to v úterý nigerijská policie. Boko Haram přesto pokračuje v útocích.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Vojenská ambulance přiváží do nemocnice v Abuji zraněné po bombovém útoku Boko Haram.

Článek

Mluvčí policie Frank Mba potvrdil, že v sobotu odpoledne byl na severovýchodě země zatčen třicetiletý Mohammed Zakarí, který se sám označoval za „vrchního řezníka” islamistů. Zadržen byl při rozsáhlé operaci v lese Balmo, kde se skrýval poslední tři měsíce. Dříve operoval v lese Gombe, uvedl list Osun Defender.

Zakarímu je přičítána odpovědnost za četné vraždy. V poslední době zabil sedm lidí včetně žen a dětí. V dubnu se podílel na útoku na celníky v městě Kari. Policie doufá, že zatčený muž bude vypovídat a přivede ji na stopu dalších podezřelých.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Milice střílely do vesničanů

Násilí v zemi ale pokračuje, při pondělním útoku na vesnici na severovýchodě Nigérie zabili příslušníci této organizace 45 lidí. Do vesnice Dille přijeli se zhruba 20 automobily a motocykly a podpálili mnoho domů a obchodů, informoval deník Punch. Následně začali náhodně střílet do vesničanů.

„Probudilo nás arabské volání 'bůh je velký' a slyšeli jsme střelbu,” řekl jeden ze svědků. „Pak házeli pachatelé Molotovovy koktejly a bomby na domy,” dodal. Desítky lidí uprchly.

Před třemi měsíci na sebe skupina upoutala pozornost celého světa, když unesla více než 200 středoškolaček ve městě Chibok. [celá zpráva]

Islamisté je prý chtějí prodat do otroctví, ale velitel islamistických milic Abubakar Shekau na nejnovějším videu nabídl jejich propuštění na svobodu výměnou za propuštění svých bojovníků z nigerijských vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám