Hlavní obsah

Při pumovém útoku na afghánském tržišti zemřelo na devadesát lidí

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 89 lidí v úterý zemřelo při výbuchu bomby na tržišti ve východním Afghánistánu. Uvedlo to afghánské ministerstvo obrany. Tálibán se od útoku distancoval.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Při útoku umíraly i ženy a děti, oznámil armádní mluvčí. Vojáci místo stále prohledávají, upřesnil.

K incidentu došlo v provincii Paktika v okrese Orgun, který stanice BBC označila za jedno z nejbezpečnějších míst v oblasti, přestože jsou zde aktivní členové povstalecké skupiny Hakkání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tržiště bylo v době útoku plné lidí. Výbušniny byly naložené v terénním autě.

Kromě téměř devíti desítek mrtvých si útok vyžádal 42 zraněných.

Tálibán lituje

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, vzbouřenecké hnutí Tálibán podle agentury Reuters zaslalo médiím vyjádření, ve kterém se od útoku distancovalo a uvedlo, že "velmi lituje těchto útoků spáchaných na místní lidi".

Mise OSN v Afghánistánu UNAMA nedávno upozornila, že počet lidí zabitých či zraněných v bojích za posledního půl roku stoupl o čtvrtinu. V konfliktu bylo v prvních šesti měsících letošního roku zabito 4853 civilistů.

Minulý týden se v Afghánistánu stali oběťmi sebevraha s výbušninami také čtyři čeští vojáci. Pátý příslušník zemřel v pondělí po převozu do Česka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám