Hlavní obsah

Boko Haram požaduje vyměnit unesené školačky za zajaté bojovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Velitel radikální nigerijské islamistické skupiny Boko Haram Abubakar Shekau v novém, v neděli zveřejněném videu prohlásil, že pustí na svobodu unesené školačky výměnou za propuštění svých bojovníků z nigerijských vězení. Nigerijská vláda podobný výměnný obchod dosud odmítala. Od únosu více než 223 studentek uplynuly v pondělí tři měsíce.

Foto: Reuters TV, Reuters

Unesené nigerijské školačky donutili konvertovat k islámu

Článek

Na videozáznamu Abubakar Shekau oznámil, že se 223 dívek nedostane na svobodu dříve, než vláda propustí vězněné bojovníky.

Nigerijský prezident Gooluck Jonathan i většina vlády a armáda jsou proti výměně, i když o ní probíhala jednání. Ta ovšem byla izolovaná a ti, kdo je vedli, nebyli ve spojení s prezidentskou kanceláří.

Shekau na záznamu vyzdvihuje nedávné útoky, které hnutí podniklo. Zmiňuje i výbuch ve skladu paliva v Lagosu, při kterém 25. června zemřeli nejméně čtyři lidi včetně údajné sebevražedné atentátnice. Místní vláda přitom tvrdila, že za explozí stojí výbuch plynové lahve, uvedla agentura AP.

Šéf skupiny Boko Haram také ocenil postup Islámského státu (dříve ISIL) na území Iráku, to v červnu obsadilo sever a ustavilo chalífát.

Zásah nelze provést

Dívky ve věku 15 až 18 let byly uneseny ze střední školy ve městě Chibok, kde je čekaly zkoušky. Vůdce Boko Haram již dříve pohrozil, že studentky prodá do otroctví. Původně jich bylo uneseno na tři sta, ale několika desítkám z nich se podařilo uniknout na svobodu.[celá zpráva]

Diplomatické zdroje uvádějí, že osvobodit dívky je nemožné. Ani se neví, kde jsou zadržovány, přitom jde o území dvakrát tak velké, než je Belgie. A případná záchranná operace by se neobešla bez četných obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám