Hlavní obsah

Kerry tlačil na řešení povolební krize v Afghánistánu, přepočítá se přes tři milióny hlasů

Kábul

Americký ministr zahraničí John Kerry při páteční návštěvě Afghánistánu hovořil s oběma znesvářenými kandidáty na prezidenta Ašrafem Ghaním a Abdulláhem Abdulláhem. Oba se už vyhlásili vítězi prezidentských voleb.

Foto: Jim Bourg, ČTK/AP

Kandidát na afghánského prezidenta Ašraf Ghaní (vlevo) s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym

Článek

Kerry naléhal, aby se co nejpodrobněji prošetřila podezření z podvodů v druhém kole voleb. Předběžné výsledky hlasování ze 14. června naznačují, že vítězem je bývalý činitel Světové banky Ghaní, což ale dosud favorizovaný Abdulláh, který vyhrál v prvním kole, odmítl uznat.

Dosud se přepočítávají a kontrolují hlasy z několika tisíc volebních místností, podle Kerryho je ale nutné jít mnohem dále a zkontrolovat výrazně víc, než nyní prověřované tři milióny hlasů, aby se rozptýlila nejistota, uvedla zpravodajka BBC v Kábulu. I tak je ale otázka, zda to Abdulláha uspokojí, pokud by to jen potvrdilo, že skutečně prohrál.

„Legitimita voleb visí na vlásku,” řekl Kerry po setkání se zvláštním vyslancem OSN v Afghánistánu a bývalým slovenským diplomatem Jánem Kubišem.

„Chceme jednotný, stabilní a demokratický Afghánistán. Je důležité, aby ten, kdo bude prezidentem, byl lidmi uznán jako někdo, kdo se stal prezidentem legitimní cestou,” upozornil Kerry po setkání s Abdulláhem.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Kandidát na afghánského prezidenta Abdulláh Abdulláh (vlevo) s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym

Ocenil, že Ghaní souhlasí s přepočítáváním hlasů a s jistým zmírněním napětí: „Nikdo teď neoznamuje vítězství. Výsledky musejí být ještě dořešeny a tyto otázky vyjasněny. Velmi oceňuji, že to Ghaní respektuje.“

Otázka je, zda se Abdulláh, který hovoří otevřeně, že se stal obětí volebního puče, smíří s porážkou a jeho zastánci nevyjdou do ulic ozbrojení. Určitou naději dává to, že Abdulláh stáhl svoji hrozbu, že utvoří paralelní vládu. [celá zpráva]

V prvním kole voleb získal Abdulláh 44,9 procenta hlasů a Ghaní 31,5 procenta. V druhém ale dostal Ghaní podle prvních výsledků 56,44 procenta a Abdulláh 43,45 procenta.

I v minulých volbách byl Abdulláh poražen - dosluhujícím prezidentem Hamídem Karzáím, přičemž mnoho hlasů bylo zfalšováno. Přepočítávání hlasů ukázalo, že Karzáí nezískal nadpoloviční většinu hlasů v prvním kole, z druhého ale Abdulláh odstoupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám