Hlavní obsah

Počet afghánských civilních obětí letos značně stoupl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Ženeva

Počet civilistů zabitých nebo zraněných při bojích v Afghánistánu za posledních šest měsíců stoupl o čtvrtinu, stojí ve čtvrtek zveřejněné zprávě mise OSN v Afghánistánu UNAMA. Uvádí, že za prvních šest měsíců letošního roku v zemi se stalo oběťmi bojů 4853 civilistů.

Foto: Mustafa Andaleb, Reuters

Afghánští policisté

Článek

Padlo 1564 civilistů, zraněno jich bylo 3289. Podle zprávy nyní nejvíc obětí připadá na útoky a přepady nebo ostřelování raketami a minometnými granáty, přibližně dvě pětiny. Dříve jich nejvíce zabily nastražené nálože u cest, což potvrzuje, že Tálibán je aktivnější při přímých přepadech.

Šéfka UNAMA Georgette Gagnonová varovala, že se nyní mnoho střetů odehrává poblíž domů obyčejných Afghánců, což podle ní zvyšuje počet zraněných žen a dětí.

Například ve středu zaútočili vzbouřenci na velitelství policie a kancelář guvernéra v Kandaháru, přičemž zemřelo 26 lidí. Mezi mrtvými bylo 18 útočníků včetně sebevražedných atentátníků, ale také šest policistů a dva civilisté.

Při úterním útoku sebevražedného atentátníka u Bagrámu zahynuli čtyři čeští vojáci mezinárodních sil ISAF a sedm civilistů včetně dítěte. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám