Hlavní obsah

Afghánistánu hrozí dvojvládí, kandidát na prezidenta odmítá uznat porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Kandidát na afghánského prezidenta Abdulláh Abdulláh ohlásil vítězství v druhém kole sporných prezidentských voleb, navzdory tomu, že více hlasů získal jeho konkurent Ašraf Ghání. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho hrozí, že v zemi může vzniknout dvojvládí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Kandidát na afghánského prezidenta Abdulláh Abdulláh

Článek

Abdulláh svým příznivcům v úterý zopakoval, že volby byly zmanipulovány a on je skutečným vítězem: „Bezpochyby jsme vítězové tohoto kola voleb.“ Dodal, že nikdy neuzná podvodnou vládu, ale nezopakoval své předchozí hrozby, že sestaví vlastní vládu: „Nechceme občanskou válku, nechceme krizi. Chceme stabilitu a národní jednotu, ne rozdělení.“

Před Abdulláhovým vystoupením, na které jeho příznivci žádali smrt pro odstupujícího prezidenta Hámida Karzáího, John Kerry varoval, že Afghánistán přijde o bezpečnost a podporu, pokud se někde pokusí nezákonně se zmocnit vlády. Abdulláh své příznivce vyzýval k trpělivosti.

Kerry varoval už dříve před smrtelnou hrozbou paralelní vlády. Podle Abdulláha přijede Kerry do země v pátek, aby vyřešil situaci. Americké ministerstvo zahraničí to nepotvrdilo.

Výsledky voleb se mohou měnit

Afghánská volební komise v pondělí oznámila, že podle předběžných výsledků druhého kola voleb ze 14. června získal Ghání 56,44 procenta hlasů a jeho soupeř Abdulláh 43,56 procenta hlasů. Komise současně upozornila na možnost, že vzhledem k velkému počtu stížností na průběh voleb se výsledek ještě může změnit. Volební účast přesáhla 50 procent. Definitivní výsledky budou vyhlášeny 22. července. Volební lístky ze 7000 stanic se přepočítávají.

Abdulláh byl ministrem zahraničních věcí za Hámida Karzáího, ovšem, před šesti lety kandidoval proti Hámidu Karzáímu, který obhajoval svůj post. I když byly volby zmanipulované, Abdulláh nakonec porážku uznal.

Karzáí, který nemůže být zvolen potřetí, letos podporoval bývalého ministra financí Gháního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám