Hlavní obsah

Rodila jsem spoutaná řetězy, museli mě nadzvedávat, popsala stíhaná křesťanka

Chartúm

Vždycky byla křesťanka a nechápe, proč ji za to jako odpadlici od muslimské víry chtěli v Súdánu odsoudit k smrti. Ze země by radši neodcházela, ale je k tomu nucena poté, co ji ve vězení nenechali řádně rodit a ona přivedla na svět dceru spoutaná řetězy. Meriam Ishagová poskytla rozhovor americké stanici CNN.

Foto: Profimedia.cz

Meriam Ishagová s dcerkou. Snímek z května 2014

Článek

„Rodila jsem připoutaná. Ne pouty, ale řetězy na nohou. Nemohla jsem je roztáhnout, a tak mě ženy musely zvedat ze stolu. K tomu jsem připoutaná nebyla,“ popsala 27letá žena nedávný porod.

Dodala, že lékaři mají obavy z trvalých následků na holčičce. „Nevím, jestli v budoucnu nebude potřebovat pomoc, aby chodila,“ uvedla Ishagová.

Mladá žena prožívá turbulentní týdny. Nejprve ji odsoudili k smrti za to, že se zřekla muslimské víry a nechce se vzdát křesťanství. Popravu na dva roky odložili, aby mohla porodit své druhé dítě a odchovat je. Pak jí trest zrušili a propustili ji.

Když se ale chystala odletět ze Súdánu se svým manželem, který má také americké občanství, zase ji zadrželi a obvinili z falšování cestovních dokladů, protože měla dokumenty vydané Jižním Súdánem. Z vazby byla propuštěna a nyní čeká, zda jí úřady nepovolí odlet do USA, které rodině nabízejí azyl.

Vždy křesťanka

Ishagová tvrdí, že měla doklady v pořádku, jelikož manžel má také občanství Jižního Súdánu. CNN řekla, že obvinění bylo u soudu ještě dříve, než ji vyslechla policie.

Navíc nikdy nebyla muslimkou. „Vždycky jsem byla křesťanka,“ prohlásila a poznamenala, že se k ní jako ke křesťance také chovali všichni ve vězení včetně stráží.

Meriam se narodila muslimskému otci, který ale s rodinou nežil. Podle muslimského práva má otcovu víru, matka ji však vychovávala jako křesťanku.

Teď čeká, jestli jí úřady povolí odjet, i když by radši zůstala. „Chci odjet a nechci. V této situaci ale musím. Každý den se kolem mého odjezdu objevuje nový problém,“ vylíčila.

Reklama

Související témata:

Související články

K smrti odsouzená Súdánka ve vězení porodila

V ženské věznici v Chartúmu porodila 27letá Súdánka, již odsoudili k smrti za to, že se nechce zříct křesťanství. Vykonání trestu bylo odloženo kvůli tomu, že...

Výběr článků

Načítám