Hlavní obsah

Pistorius trpí stresovou poruchou a může si sáhnout na život

Novinky, rei
Pretoria

Jihoafrický atlet Oscar Pistorius, souzený kvůli zastřelení své přítelkyně Reevy Steenkampové, trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) a hrozí, že by mohl spáchat sebevraždu. Uvádí se to v psychologickém posudku, který ve středu před soudem přednesla obhajoba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscar Pistorius přichází k souduVideo: Reuters

 
Článek

Fenomenální paralympijský běžec se podle zprávy stále nepřenesl přes ztrátu partnerky. Se svojí zranitelností se potýkal už v minulosti, také v souvislosti s tím, že v dětství přišel o nohy od kolenou dolů. Není však narcistický ani netrpí prudkými návaly hněvu, což je charakteristika mužů zneužívajících své partnerky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U soudu dříve zaznělo, že Steenkampová poslala Pistoriovi textovou zprávu se vzkazem: „Občas mě děsíš“.

Foto: ČTK/AP

Oscar Pistorius

Podle obhájce Barryho Rouxe se Pistorius přes ztrátu přítelkyně stále nepřenesl a trpí neklidem a stresem. „Pokud se mu nedostane řádné klinické péče, zřejmě se jeho stav zhorší a zvýší se riziko sebevraždy,” varoval Roux.

Psychologický posudek je výsledek měsíčního pozorování Pistoria na klinice, které nařídil soud. Už v pondělí byl u soudu zveřejněn posudek dvou psychiatrů, podle nichž Pistorius nemá žádnou duševní poruchu a jasně rozlišuje mezi dobrem a zlem. [celá zpráva]

Podle britské stanice BBC závěry expertů nehrají jasně v Pistoriův prospěch ani neprospěch. Žalobci se údajně chystají předvolat psychologa, který běžce posuzoval, ke svědecké výpovědi.

Proces může být ještě dlouhý

Pistorius čelí obžalobě z úmyslné vraždy Steenkampové ve svém domě loni v únoru. Atlet tvrdí, že se bránil domnělému zloději a netušil, že za dveřmi toalety, skrze které střílel, je jeho partnerka.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Pistoriovi hrozí až doživotí. V případě, že by byl zproštěn viny, zváží ještě soud obvinění z nedbalosti vedoucí k usmrcení, za což by mohli padnout trest až 15 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám