Hlavní obsah

Čínská armáda čelí korupčnímu skandálu

Peking

Čínská komunistická strana vyloučila kvůli korupci bývalého vysoce generála Sü Cchaj-choua. Oznámila to v pondělí státní tisková agentura Nová Čína. Podle ní může být předán vojenskému soudu. Ze strany byli vyloučeni i další dva vysoce postavení činitelé.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Archivní foto čínského generála Sü Cchaj-choua z roku 2009

Článek

Bývalý místopředseda Ústřední vojenské komise KS Číny a bývalý člen politbyra Sü se zapletl do jednoho z největších korupčních skandálů v zemi za posledních deset let. Sám měl přijímat úplatky.

Sü, který loni opustil vedení vojenské komise, je už několik měsíců držen v domácím vězení. Kritice nejprve čelil za špatnou disciplínu vojáků.

Druhým vyloučeným, oficiálně pro porušení stranické disciplíny, je viceprezident největší čínské státní ropné společnosti CNPC a bývalý poslanec Wang Jung-čchun. Třetím vyloučeným z komunistické strany pak je bývalý šéf komise pro cenné papíry Ťiang Ťie-min.

Nový prezident Si Ťin-pching se rozhodl v prvním roce svého funkčního období učinit zátah proti korupci a plýtvání státními penězi. Slíbil přitom, že se zaměří na úředníky na všech úrovních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám