Hlavní obsah

Současná epidemie eboly je nejhorší v historii

Ženeva

Aktuální epidemie eboly v západní Africe je podle zdravotnických organizací nejhorší v historii. Podle dosavadní bilance bylo nakaženo v Sierře Leone, Guineji a Libérii nejméně 599 lidí, z nichž 338 zemřelo. Organizace Lékaři bez hranic hovoří o tom, že nákaza se vymkla kontrole.

Foto: MSF, Reuters

Sanitka Lékařů bez hranic před nemocnicí v Conakry, kde léčí nemocné nakažené ebolou.

Článek

Počet obětí ale zahrnuje jak případy, kde byla laboratorními zkouškami potvrzena nákaza virem eboly, tak ty, u nichž se to předpokládá. To kritizovala Sierra Leone, která ve své zemi uváděla poloviční počet obětí než Světová zdravotnická organizace (WHO).

WHO proto  na žádost vlády Sierry Leone změnila způsob toho, jak bude ve svých statistikách informovat o úmrtích v souvislosti s ebolou v této zemi. Informovala o tom agentura AP.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nyní v bilanci pro Sierru Leone budou uvedena jen laboratorně potvrzená úmrtí na ebolu. Tím se počet úmrtí na ebolu v Sieře Leone snížil o takřka polovinu. Podle úterní bilance v zemi dosud viru podlehlo 58 lidí, nová metodika uvádí jen 34 mrtvých. Média v Sierře Leone vládu kritizovala za to, že uvádí nižší počty mrtvých než WHO.

Způsob vedení statistiky se pro Guineu a Libérii nezměnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám