Hlavní obsah

Křesťanka v Súdánu je znovu ve vazbě, neuznali jí cestovní doklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm
Aktualizováno

Křesťanka, které původně uložili trest smrti za to, že nechce přestoupit na islám, nesmí opustit Súdán. Úřady ji viní z falšování cestovních dokladů. Meriam Ibrahimová Ishagová byla zatčena v úterý na letišti v Chartúmu, když se chystala se svým manželem a dětmi odletět do Spojených států. Za padělání dokladů hrozí v Súdánu podle agentury Reuters až pět let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Meriam Ishagová

Článek

Žena je vazbě, zatímco rodina se uchýlila na jihosúdánskou ambasádu. Právě Jižní Súdán vydal Ishagové dočasné dokumenty potřebné k odcestování. Podle něj jsou v pořádku a Ibrahimová má právo je užívat vzhledem k tomu, že její manžel má kromě amerického také jihosúdánské občanství.

Súdánské úřady s tím nesouhlasí, podle nich může žena používat jedině súdánský pas a porušila zákon. Nelíbilo se jim ani to, že rodinu na letiště eskortoval vůz z amerického velvyslanectví.

Má mít v pase muslimské jméno

Podle serveru MailOnline navíc Súdán poukazuje na to, že žena má v provizorním pase uvedeno své křesťanské jméno. Podle nich by ale měla užívat muslimské Adraf al-Hadi Muhammad Abdulláh. Takto ji konzistentně oslovovali už během soudního procesu, ačkoliv se proti tomu ohrazovala.

Ishagová byla v květnu odsouzena k trestu smrti oběšením za smilstvo – její sňatek s křesťanem byl označen za neplatný, neboť je v Súdánu po otci vedena jako muslimka. Posléze přibylo i obvinění za odpadlictví od víry. Vykonání trestu však  bylo o dva roky odloženo, protože žena byla ve vysokém stupni těhotenství. Ve vězení porodila syna, přestože předchozí zprávy hovořily o děvčeti. Porod absolvovala spoutaná v řetězech.

O dítě se měla dva roky starat. Po mezinárodním tlaku soud původní verdikt zrušil a Ishagová byla propuštěna.

Žena se narodila křesťanské matce a muslimovi, který však s rodinou nežil, a byla proto vychována jako křesťanka. Podle tradic by měla mít náboženství po otci.

Reklama

Související témata:

Související články

K smrti odsouzená Súdánka ve vězení porodila

V ženské věznici v Chartúmu porodila 27letá Súdánka, již odsoudili k smrti za to, že se nechce zříct křesťanství. Vykonání trestu bylo odloženo kvůli tomu, že...

Výběr článků

Načítám