Hlavní obsah

Súdánka odsouzená k smrti za křesťanství je na svobodě

Chartúm
Aktualizováno

Súdánský soud nařídil propuštění 27leté ženy odsouzené minulý měsíc k trestu smrti za konverzi ke křesťanství. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Propuštění potvrdil BBC její advokát.

Foto: Gabriel Wani

Meriam Ishagová na svatební fotografii se svým manželem Danielem Wanim

Článek

Odvolací soud vyhověl stížnosti a zrušil předchozí rozsudek, podle kterého měla být Merima Ishagová oběšena, neboť konvertovala ke křesťanství a odmítla se své víry zříci.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Matka ji vychovala jako ortodoxní křesťanku, přestože se narodila muslimskému otci, a je tedy automaticky muslimkou.

Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo neuznává její sňatek s křesťanem za právoplatný. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. [celá zpráva]

Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května.

Vykonání trestu však bylo zároveň odloženo o dva roky, aby se tehdy těhotná Ishagová mohla starat o dítě, které se jí později ve vězení narodilo. [celá zpráva] Údajně rodila v řetězech. [celá zpráva]

Západní země a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali. Při návštěvě súdánského ministra zahraničí v Praze trest za nepřijatelný označila i řada českých politiků. Pod petici organizace Amnesty International žádající jeho zrušení se podepsalo více než půl miliónu lidí.

Súdán se řídí islámským právem šaría, po odtržení Jižního Súdánu 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám