Hlavní obsah

Ebola už v západní Africe zabila přes 330 lidí

Epidemie eboly si v západní Africe vyžádala už 337 obětí. Ve své aktualizované zprávě to ve středu uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Zákeřná choroba postihla Guineu, Sierru Leone a Libérii. Jen za poslední týden bylo z regionu hlášeno 47 nových případů nakažení a 14 úmrtí.

Foto: Reuters

Dezifekce domu obývaného člověkem podezřelým z nákazou eboly

Článek

Nemoc vypukla na konci ledna nejprve na jihu Guineje, ale postupně se rozšířila i do sousedních států Sierry Leone a Libérie. Místní úřady podle WHO situaci logisticky nezvládají a nedokážou proti šíření nemoci i přes mezinárodní pomoc účinně bojovat.

Nejpostiženější ze zasažených zemí je stále Guinea s 264 potvrzenými úmrtími, nicméně ve zbylých dvou státech začínají počty obětí v posledních týdnech rovněž narůstat.

V Sierře Leone podlehlo nemoci již 49 a v Libérii 24 lidí. Poslední zmiňovaná země navíc v úterý oznámila, že nemoc se již rozšířila i do hlavního města Monrovie.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

Současná epidemie je podle agentury AP neobvyklá co do místa, protože v minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe. Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob. Polovina jich zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám