Hlavní obsah

Severní Korea má střelu s plochou dráhou letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea zveřejnila krátké video zachycující poprvé její střelu s plochou dráhou letu. V úterý to uvedl server BBC. Experti mají za to, že střela je podobná jedné ruské.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Severokorejci novou střelu ukázali jen na vteřinu na konci 50 minut trvajícího propagandistického snímku. Podle odborníků vypadá jako modernizovaná verze ruské protilodní střely Ch-35, kterou má ruská armáda ve výzbroji od roku 2003. Tato necelé čtyři metry dlouhá střela váží tři čtvrtě tuny a má účinný dostřel 130 kilometrů.

Střely s plochou dráhou letu jsou samonaváděcí a mají kratší dolet. Mohou být také relativně malé. Většina známých severokorejských raket je přitom větších a s delším doletem. Není ale jisté, zda Pchjongjang neměl střely s plochou dráhou letu již dříve.

OSN na KLDR kvůli jejím zbrojním a jaderným programům opakovaně uvalila sankce. Západ se obává, že Severokorejci usilují o výrobu jaderné hlavice ke svým raketám.

Reklama

Výběr článků

Načítám