Hlavní obsah

Krejčíř nabízel přes devět miliónů korun komukoli, kdo jej dostane z vězení

• Aktualizováno

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř nabídl pět miliónů randů (asi 9,4 miliónu korun) komukoli, kdo mu pomůže dostat se z vězení. Policejní zdroje ve čtvrtek citoval jihoafrický web deníku Times.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

„Smyčka se stahuje... nabídka byla učiněna... a mohou jí využít zkorumpovaní policisté nebo příslušníci vězeňské služby či někdo ze zločineckého podsvětí,“ uvedl podle webu policejní zdroj.

Nabídku měl Krejčíř učinit v posledních několika dnech, kdy policie výrazně zvýšila ochranu svědků, kteří mají vypovídat v několika procesech, které proti němu vede jihoafrická justice. "Přijali jsme výjimečná opatření, abychom zajistili bezpečí všech svědků i zamýšlených obětí," uvedl policejní mluvčí Solomon Makgale.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krejčířův tah připomíná scénář amerického filmu S.W.A.T - Jednotka rychlého nasazení z roku 2003, v němž zločinec v podání herce Oliviera Martineze nabídl 100 miliónů dolarů komukoli, kdo jej dostane zpoza mříží. Nabídky poté využili i úplatní policisté.

Jihoafričtí vyšetřovatelé tento týden také pokračují v zatýkání osob spojených s trestnou činností připisovanou Krejčířovi. V pondělí zadrželi jeho údajnou pravou ruku a účetního, Bulhara Mikea Grigorova. [celá zpráva]

V noci na čtvrtek zatkli v Durbanu na východě země majitele bezpečnostní agentury, jenž se údajně podílel na přípravě vraždy policisty Nkosany Ximby a soukromého vyšetřovatele Paula O'Sullivana.

Tři procesy v JAR

V JAR jsou nyní podle mluvčího Makgaleho proti Krejčířovi vedeny celkem tři procesy. Jeden má objasnit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů.

Další se týká pokusu o vraždu vyšetřovatele O'Sullivana a policisty Ximby. Ve třetím procesu je Krejčíř a pět dalších lidí obžalováno z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat z něj informaci o jeho bratrovi, který prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 miliónů randů (asi 44 miliónů Kč) a s drogami zmizel.

Mluvčí Makgale řekl, že se vyšetřuje ještě čtvrtá kauza, která zatím není před soudem. Jde o vraždu Sama Issy, který zemřel loni v říjnu v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview. Tento obchodník libanonského původu byl Krejčířovým pobočníkem. Podle Makgaleho jsou všichni podezřelí už ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám