Hlavní obsah

Libye končí v totální krizi bez východiska

– Tripolis

V naprosté krizi se ocitla Libye, která má dvě vlády a bojují v ní znepřátelené milice ovládající jednotlivé oblasti. Část země na východě kontrolují radikální islamisté napojení na skupinu Ansar aš-Šaria. Dvojvládí řeší libyjský nejvyšší soud, který v pondělí definitivně rozhodl, že květnové zvolení premiéra Ahmada Mítíka bylo neústavní.

Foto: Reuters

Kouř po bojích mezi islámskými radikály a muži generála ve výslužbě Haftára

Článek

Proti tomuto rozhodnutí není podle libyjských zdrojů odvolání. Soud tak podle agentury AFP umožnil vyřešit složitou situaci v zemi, která měla od květnové volby dva kabinety.

Mítík i parlament podle libyjských zdrojů verdikt soudu přijali. Legálním premiérem tak zůstává Abdalláh Sání, který ale v dubnu rezignoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Parlamentní schůze, na níž byl Mítík začátkem května zvolen, byla mimořádně chaotická. Předseda parlamentu přesto Mítíka jmenoval premiérem, avšak část poslanců tento krok zpochybňovala. Vláda Mítíkova předchůdce Abdalláha Sáního odmítala odstoupit a minulý týden pohrozila, že se obrátí na soud, aby rozhodl o předání moci, což udělal.

Kaddáfího generál

Sání rezignoval v dubnu po atentátu na svou rodinu. Chtěl moc předat nástupci, o němž rozhodne nově zvolený parlament, ne ten současný. Mítík byl jmenován jenom na krátkou dobu, do 25. června, kdy se mají konat parlamentní volby.

Ve vypjaté situaci navíc bývalý generál z dob vlády Kaddáfího Chalífa Haftár zahájil operaci proti islámským radikálům v Benghází. Nasadil proti nim i letectvo. [celá zpráva]

Haftár, za nímž stojí i část armády, podnikl také nájezd na Tripolis a načas obsadil budovu parlamentu. [celá zpráva]

Zdůvodnil to tím, že vláda nepostupuje dost tvrdě proti islámským radikálům. Za Mítíkem stojí silné Muslimské bratrstvo. Proti jeho zvolení se při hlasování postavili někteří neislamističtí zákonodárci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám