Hlavní obsah

Terčem atentátů v Libyi byli vůdci země

Tripolis

Čtyři lidé, včetně sebevražedného útočníka, zahynuli ve středu na východě Libye při útoku na bývalého libyjského generála Chalífu Haftara, který vede mocnou milici. Terčem dalšího útoku byl úřad libyjského premiéra Ahmada Mítíka v Tripolisu. V Syrtě zabili švýcarského pracovníka Mezinárodního výboru červeného kříže (MVČK).

Foto: Reuters

Haftarovy síly

Článek

Atentátník usilující o život vlivného Haftara odpálil nálož ve voze u základny haftarovy milice u Benghází.

Při útoku byl lehce zraněn a musel být ošetřen v nemocnici. V televizi odpoledne řekl: „Jsem v pořádku, ale reakce bude rázná,” sdělil.

Generál v květnu na východě země zahájil tažení proti islamistickým milicím. Jen v pondělí zahynulo při bojích Haftarových mužů s islámskými radikály 18 osob, od začátku dvoutýdenní ofenzívy padlo na sto osob.

Foto: Reuters

Kouř po bojích mezi islámskými radikály a muži generále ve výslužbě Haftara

Haftar se zaměřuje hlavně na skupinu Ansar aš-Šaría, kterou řadí USA k teroristickým skupinám. Připisují se jí vraždy a útoky na vojáky a policisty. Je podezřelá také z útoku na americký konzulát v Benghází, při němž v roce 2012 zemřeli čtyři Američané včetně velvyslance USA.

Další útoky

V Tripolisu neznámý útočník vypálil v noci na středu raketový granát na úřad nového libyjského premiéra Mítíka, který však nebyl v tu dobu v kanceláři. Při útoku nebyl nikdo zraněn.

V Syrtě ozbrojení muži zastavili auto s pracovníky MVČK, kteří se vraceli ze schůzky s libyjskými kolegy. Jeden z členů skupiny „zemřel v nemocnici v Syrtě, jeho kolegové jsou v pořádku, ale utrpěli šok,” sdělil mluvčí MVČK v Ženevě.

Podle agentury Reuters útoky dokládají anarchii panující v Libyi od revoluce v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám