Hlavní obsah

Tálibán zveřejnil video z předání Bergdahla

Novinky, rei

Afghánští povstalci zveřejnili na internetu videozáznam ze sobotního předání zadržovaného amerického vojáka Bowea Bergdahla americké armádě. Voják byl vydán výměnou za propuštění pěti předáků hnutí Tálibán z věznice Guantánamo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předání Bowea BergdahlaVideo: Reuters

 
Článek

Osmadvacetiletého Bergdahla převzaly speciální síly na východě Afghánistánu. Akce byla domluvena v tajnosti, zprostředkoval ji Katar.

Bergdahl na videu vypadá zdravotně v pořádku a při rozmluvě se svým strážcem před předáním reaguje na jeho slovní pokyny. Tálibové na Američany čekali v kopcovité krajině, na místo dorazili ve dvou autech. Skupina rozmístila v okolí střelce.

Bowe Bergdahl těsně před svým propuštěním

Po chvíli přiletěly dvě americké helikoptéry Black Hawk, z nichž jedna přistála opodál, zatímco druhá zůstala ve vzduchu. Z vrtulníku vyskočili tři muži a běželi vstříc dvěma afghánským strážcům, kteří jejich směrem vedli Bergdahla, jenž měl v ruce igelitovou tašku. Obě strany si krátce potřásly rukama, načež Američané rychle odvedli propuštěného vojáka k vrtulníku. Těsně před nástupem na palubu ho narychlo ohledali.

Předání trvalo pár desítek sekund. Helikoptéra, která Bergdahla vyzvedla, byla na zemi necelou minutu.

Jediný americký zajatec

Bergdahl zmizel na nevyjasněných okolností ze svého stanoviště při noční hlídce na východě Afghánistánu na konci června 2009. Podle některých odešel neozbrojený a své místo opustil dobrovolně. O pár hodin později ho zadrželi povstalci. Bergdahl byl jediným zadrženým Američanem v Afghánistánu.

Po jeho propuštění se na americkou vládu snesla vlna kritiky. Prezident Barack Obama o vydání Bergdahla jednal tajně, bez vědomí Kongresu. Navíc podle republikánů nastavil nebezpečný precedens, když vyměnil jednoho vojáka za pět radikálů.

Někteří lidé Bergdahlův návrat oslavují, jiní poukazují na to, že je to zběh a zrádce a měl by být souzen. Při neúspěšném pátrání po uneseném vojákovi přišlo o život šest amerických vojáků.

Bergdahl se zatím nachází na americké základně v německém Landstuhlu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám