Hlavní obsah

Rybáři u Tchaj-wanu po 56 letech objevili část zmizelého letadla

Rybáři na Tchajwanském průlivu objevili vrtuli pocházející z amerického letadla, které v oblasti zmizelo před více než 50 lety. V pondělí to s odkazem na čínská média uvedl britský deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Letoun PBY-5A. Ilustrační foto

Článek

Obojživelný letoun PBY-5A se ztratil během druhého čínsko-tchajwanského konfliktu o kontrolu nad průlivem v říjnu 1958. Jeho zmizení cestou z ostrova Matsu do Tchajpeje vyvolalo podezření, že letadlo s třemi veliteli tchajwanské armády, čtyřčlennou tchajwanskou posádkou a čtyřmi příslušníky americké armády, která Tchaj-wan ze strachu před expanzí komunismu podporovala, sestřelili nebo unesli Číňané.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stroj letěl v nízké výšce okolo 300 metrů, aby se vyhnul čínským radarům. Kontakt s ním byl ztracen ve vzdálenosti zhruba 68 kilometrů od ostrova.

Žádné stopy po zmizelém letadle se až dosud nenašly, ačkoliv po něm americká a tchajwanská armáda intenzivně pátraly. Podle expertů by většina trosek po zřícení do moře zůstala plavat na hladině.

Důvod ztráty letadla zůstává bez objasnění. Objevily se i spekulace, že se zřítilo v bouřce, ale podle armádních vyšetřovatelů počasí důležitou roli nehrálo.

Tzv. druhá krize v průlivu se o několik dnů později uklidnila, když Američané pohrozili nasazením jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám