Hlavní obsah

Unesený thajský tanker se vrátil bez přepravované nafty

Kuala Lumpur

Thajský tanker Mt Orapin, který minulý týden ve vodách jihovýchodní Asie přepadli piráti, připlul v neděli večer do thajského přístavu Srirača s celou posádkou na palubě. Chyběla ale přepravovaná nafta. Piráti také poškodili komunikační zařízení plavidla.

Foto: Reuters

Unesený tanker (ilustrační foto)

Článek

O návratu tankeru do přístavu v pondělí informoval Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) se sídlem v Kuala Lumpuru.

Loď se čtrnáctičlennou posádkou přestala komunikovat s majitelem plavidla v úterý poté, co vyplula ze Singapuru směrem do indonéského přístavu Pontianak. [celá zpráva]

Noel Choong, který řídí Středisko pro pozorování pirátství při IMB, uvedl, že piráti vnikli na loď a zničili její komunikační vybavení, načež si přečerpali náklad nafty.

IMB vyzval lodi v oblasti ke zvýšené opatrnosti před piráty. Ti v dubnu přepadli thajskou loď a singapurský tanker s naftou a také ukradli několik miliónů tun nafty.

Počet pirátských útoků v posledních letech ve světě klesá. Zatímco v roce 2010 se počet případů dostal na dosavadní maximum 445 útoků, loni už jich bylo jen 264, uvedla IMB v lednu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám