Hlavní obsah

Na severu Nigérie zemřelo minimálně 42 lidí při útocích Boko Haram

Ozbrojenci z islamistického hnutí Boko Haram o víkendu zaútočili na tři vesnice v severovýchodní Nigérii a zabili minimálně 42 lidí. Útok mířil na vesnice Kanari, Wazarde a Gula ve státě Borno, baště islamistů z milic Boko Haram.

Příslušníci sekty Boko Haram a její šéf Abubakar Shekadu (uprostřed)

Článek

Desítky ozbrojenců prý zaútočily na vesničany kulomety a zápalnými bombami. "Střelba trvala asi sedm hodin," řekl místním novinám očitý svědek. Na odpor se povstalcům nikdo nepostavil.

Členové Boko Haram rozpoutali v poslední době vlnu násilí především na severovýchodě Nigérie. V dubnu unesli více než 300 dívek z gymnázia v Chiboku. O měsíc později se zmocnili dalších jedenácti děvčat z vesnic Warabe a Wala. Asi 250 dívek je stále v zajetí, zbylým se podařilo uprchnout.

Minimálně 35 obětí si vyžádal čtvrteční útok na jiné tři vesnice ve státě Borno. Minulý týden při pumových útocích ve městě Jos zemřelo 118 lidí. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil ve čtvrtek teroristům z Boko Haram "totální válku". Bezpečnostní síly prý dostaly pokyn zahájit operaci, která ukončí beztrestnost teroristů na nigerijské půdě.

Islamistické milice Boko Haram proti centrální vládě bojují od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity, státní instituce, ale i policie nebo armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela na 2000 lidí. Rada bezpečnosti OSN minulý čtvrtek zařadila milice Boko Haram na seznam teroristických organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám