Hlavní obsah

Čínský Nefritový králík na Měsíci pomalu umírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské lunární vozítko Nefritový králík, které loni v prosinci přistálo na Měsíci, ještě „žije”, ale pomalu směřuje k ledové smrti, informoval čínský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Nefritový králík

Článek

Králík stále dokáže posílat údaje na Zemi, řekl tiskové agentuře Nová Čína Li Pen-čeng z čínského lunárního programu. Kvůli rozbitým kolům se ale nemůže přesouvat a mrzne, protože solární panely, jež mu měly zajistit teplo, přestaly fungovat během chladné měsíční noci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„S každou lunární nocí funkčnost Nefritového králíka slábne," řekl Li. Měsíční noc trvá dva týdny po dobu, kdy se část Měsíce, kde vozítko je, odvrátí od Slunce a teplota extrémně klesne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okamžiky po úspěšném přistání Nefritového králíka na MěsícVideo: Reuters

Šestikolový robot Nefritový králík přistál na Měsíci 14. prosince společně s modulem Čchang-e 3. O dva dny později už začal na Zemi posílat první fotografie. Kromě snímání Měsíce měl robot pomocí radaru měřit měsíční kůru, zkoumat strukturu povrchu a pátrat po zdrojích surovin.

Letos 25. ledna se ale těsně před začátkem lunární noci u stroje objevily problémy s mechanickým ovládáním, které vyvolaly obavy, že už vozítko neprocitne a neozve se. K úlevě čínských expertů ale Nefritový králík začal v polovině února znovu vysílat signály.

Čína se loni stala po USA a někdejším Sovětském svazu třetí zemí světa, která na Měsíc dopravila svůj stroj. Dobývání přirozené družice Země je dalším krokem ambiciózního vesmírného programu Číny, jejíž raketa v roce 2003 vynesla na oběžnou dráhu kolem Země prvního „tchajkonauta". Vesmírný program je v Číně zdrojem pýchy a přistání „králíka" tam sledovaly milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám