Hlavní obsah

V Severní Koreji popravili stavaře kvůli tragickému pádu domu

– Tokio • Aktualizováno
Novinky,

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal popravit čtyři architekty a stavební inženýry, kteří vyprojektovali stavbu obytného domu, v jehož troskách našlo minulý týden smrt na 500 lidí, a dohlíželi na ni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea popravila stavaře a architekty zříceného domuVideo: Reuters

 
Článek

Informoval o tom japonský deník Tokio šinbun s odvoláním na své severokorejské zdroje. Jeho tvrzení ale nebylo možné ověřit. Severokorejská tisková agentura KCNA se o popravě nezmínila.

Tokio šinbun napsal, že zastřeleni byli čtyři architekti a stavaři, ve vězeňském táboře skončil armádní představitel, který měl na stavbu dohlížet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Třiadvacetipodlažní budova se zřítila minulý týden v Pchjongjangu. Severokorejský režim se poté omluvil za tragédii. Média informovala o tom, že Kim Čong-un „probděl celou noc s bolestnými pocity poté, co se o nehodě dozvěděl”. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Zatím nebyl zveřejněn důvodu pádu budovy, ale předpokládá se, že to bylo způsobeno nedbalým provedením stavby, neboť stavbyvedoucí a dělníci často rozkrádají nedostatkový stavební materiál.

Přestože dům ještě nebyl hotov, od listopadu se do něj stěhovali první obyvatelé, obsazeno bylo už 92 bytových jednotek. KLDR se potýká s nedostatkem bytů, proto byla v roce 2009 zahájena rozsáhlá výstavba obytných domů. Plán se ale zasekl kvůli nedostatku stavebního materiálu.

Tvrdá reakce Kima může podle dalšího japonského deníku Jomiuri šinbun souviset s tím, že v domě bydleli příslušníci rozvědky, policie a vysocí představitelé severokorejské strany práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám