Hlavní obsah

Thajský král pověřil pučistiského generála vedením země

– Bangkok • Aktualizováno

Thajský král Pchúmipchon Adundét (86) schválil generála Prajutcha Čan-Oču, který minulý týden svrhl vládu, jako šéfa vládní vojenské rady. Monarcha se ceremonie nezúčastnil. Jak dodala agentura Reuters, král tak oficiálně posvětil státní převrat, který vojáci provedli minulý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prajutch Čan-Oča byl jmenován šéfem vládní vojenské radyVideo: Reuters

 
Článek

„V zájmu obnovy míru a pořádku a v zájmu jednoty země král pověřil generála Prajutcha Čan-Oču vládou země počínaje tímto okamžikem,” uvádí se v královském ediktu, který citovala agentura AFP.

Podle expertů vojenské převraty v zemi bývají zpravidla provedeny se souhlasem královského paláce.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajští vojáci před portrétem krále před budovou soudu

Prajutch Čan-Oča v pondělí při projevu k národu slíbil prosazování práva, aby se politická situace mohla zlepšit. Varoval, že nebude mít jinou možnost než sáhnout k použití síly, pokud by v zemi znovu propukly protesty.

Thajce vyzval ke klidu a slíbil jim uspořádat volby tak brzy, jak to bude možné. Žádné termíny ale nezveřejnil. Lidem přislíbil i to, že najde řešení problémů s prodejem rýže, což byl jeden z důvodů nespokojenosti obyvatel s vládou Jinglak Šinavatrové.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Prajutch Čan-oča

Armáda po převratu zadržela desítky lidí včetně expremiérky a vůdců protivládních i provládních demonstrací. Vůdce protivládních protestů Sutchep Tchaugsuban byl již propuštěn, armáda ho ráno předala civilní justici a ta ho propustila na kauci na svobodu.

Expremiérka na svobodě

Propuštění Šinavatrové z vojenské základny, kam byla v pátek generály povolána, potvrdil zdroj blízký expremiérce. Vysoký vojenský představitel agentuře Reuters řekl, že Šinavatrové bylo dovoleno vrátit se domů a svobodně se pohybovat a komunikovat.

Zůstává ale pod dohledem armády. Junta Šinavatrovou vyzvala, aby „pomohla udržovat klid a pořádek a aby nespolupracovala s demonstranty ani s žádným politickým hnutím”.

Armáda se chopila moci v zemi minulý čtvrtek, aby ukončila šest měsíců dlouhé protesty. Vojáci pozastavili platnost ústavy, rozpustili Senát a zavedli cenzuru médií. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám