Hlavní obsah

Thajská armáda zadržuje po převratu politiky

– Bangkok • Aktualizováno

Thajská armáda zadržela od čtvrtečního převratu přes sto lidí. Je mezi nimi i bývalá premiérka Jinglak Šinavatrová. Armáda zakázala 155 prominentním politikům odcestovat ze země.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Thajský generál Prajuth Čan-oča.

Článek

Šinavatrová byla v pátek viděna, jak opouští armádní zařízení v Bangkoku, kde byla přes noc zadržována. Převezli ji ale jen do jiného zařízení.

Šinavatrovou chce spolu s její sestrou a švagrem zadržovat armáda na nespecifikovaném místě nejvýše sedm dní. Do té doby chce "zorganizovat záležitosti v zemi", řekl Reuters nejmenovaný thajský důstojník.

Šéfa její strany Pheu Thai i předsedu opoziční Demokratické strany vojáci propustili.

Část odpůrců Šinavatrové, kteří organizovali od listopadu protesty v ulicích, ale zůstává zadržena. Někteří vládní poslanci se raději skrývají.

Vůdce převratu generál Prajuth je royalista, který stojí za stařičkým králem, uvedla BBC. Objevují se spekulace, že se obává nepokojů v případě smrti monarchy. Není vyloučeno, že armáda zůstane u moci do nástupu nového krále na trůn.

V minulém převratu z roku 2006 svrhla armáda tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatru, bratra odvolané premiérky Jinglak. Armáda jej obvinila z korupce a zneužívání moci. Pak dosadila prozatímní vládu, dočasně zakázala veškeré politické aktivity a navrhla novou ústavu, kterou Thajci o rok později schválili v referendu. Tchaksin Šinavatra od té doby žije v exilu, ale je obviňován z toho, že prostřednictvím své sestry dál ovlivňoval politiku a ekonomiku v Thajsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám