Hlavní obsah

Thajská armáda provedla státní převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Šéf thajských pozemních sil armády Prajuth Čan-oča v televizním projevu oznámil, že armáda provedla státní převrat. Chce obnovit pořádek a prosadit politické reformy. Thajská armáda už v úterý vyhlásila v zemi stanné právo, tehdy ale popírala, že se pokusí o převrat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajští vojáci v ulicích BangkokuVideo: Reuters

 
Článek

"S cílem vrátit situaci v zemi k normálu ozbrojené složky převzaly 22. května v 16:30 místního času (11:30 SELČ) moc v zemi," prohlásil armádní velitel.

Thajská armáda po převratu sdělila, že všechny televize i rozhlas musejí zastavit vysílání běžných programů a vysílat pouze armádní materiály. Byla také pozastavena platnost ústavy a armáda vyzvala demonstranty z obou znesvářených táborů, aby vyklidili ulice. Lidé se venku smí sdružovat v maximálně pětičlenných skupinkách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Převrat zdůvodnil Prajuth v doprovodu velitelů letectva a námořnictva tím, že bylo nutné převzít moc, aby se zabránilo dalšímu násilí, smrtím a škodám na majetku po měsících politického neklidu.

Dodal, že armáda tak učinila poté, co selhaly rozhovory o usmíření mezi oběma politickými složkami v zemi, které probíhaly v armádním klubu.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajští vojáci v Bangkoku

Země je od minulého desetiletí rozdělena na příznivce a odpůrce mocného rodinného klanu Šinavatrů, který se opírá o venkov. Odpůrci z měst nemají dostatečnou sílu ho porazit ve volbách.

Foto: Wason Wanichakorn, ČTK/AP

Thajský voják kontroluje zátaras

Krize propukla na konci loňského roku, kdy po demonstracích donutili premiérku Jinglak Šinavatrovou k demisi, nové volby, v nichž zvítězila, ale nebyly uznány.

Krize se prohloubila, když Ústavní soud rozhodl, že Šinavatrová zneužila pravomoc a musela odstoupit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku vyhlásila armáda stanné právoVideo: Reuters

Protože pokračovaly demonstrace, armáda vyhlásila v úterý stanné právo s tím, že přebírá odpovědnost za národní bezpečnost. Tehdy ale ještě neodstavila prozatímní vládu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám