Hlavní obsah

Somálští islamisté vyhlásili válku Keni

Mogadišu

Somálské islamistické milice Šabáb ve čtvrtek podle tiskové agentury AFP oznámily, že povedou válku v sousední Keni. Její armáda od roku 2011 pomáhá Somálsku v boji proti teroristům. Velitel milicí Muhammad Chaláf v rozhovoru pro islamistickou rozhlasovou stanici vyzval k zabíjení Keňanů v Somálsku i v jejich rodné zemi. České ministerstvo zahraničí doporučilo vyhýbat se místům, kde je víc lidí.

Foto: Flora Banegal, Reuters

Nebezpečí hrozí i turistům v Keni (ilustrační foto)

Článek

„Musíme zabíjet Keňany v naší zemi, vykopat jim hroby v Somálsku a také je zabíjet doma,” prohlásil Chaláf, který má i švédské občanství a pro hnutí obstarává finance. Spojené státy na jeho dopadení vypsaly odměnu pět miliónů dolarů (100 miliónů Kč). „Válka se přesouvá do Keni,” dodal.

Milice Šabáb, které jsou napojeny na teroristickou síť Al-Káida, bojují dlouhá léta proti somálské vládě a chtějí v zemi zavést přísnou formu islámského práva šaría. V současnosti kontrolují velkou část jižního a středního Somálska.

Somálští bojovníci podnikli v Keni za poslední rok několik teroristických útoků. Jejich četnost v poslední době vzrostla a Británie už evakuovala turisty. [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí doporučuje turistům, aby se v Keni vyhýbali místům, kde se soustředí větší množství lidí.

Keňské bezpečnostní složky jsou v pohotovosti už od loňského krvavého útoku na nákupní středisko v Nairobi, při němž zahynulo 67 lidí. [celá zpráva]

Kvůli teroristickým hrozbám zemi opouštějí stovky turistů. Ministerstva zahraničí některých zemí vydaly kvůli cestám do této africké země varování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám