Hlavní obsah

Dva silné výbuchy v nigerijském městě Jos zabily přes sto lidí

– Abuja • Aktualizováno

Dva silné výbuchy v úterý otřásly tržištěm v nigerijském městě Jos a vyžádaly si přinejmenším 118 mrtvých a 56 raněných. Uvedl to nigerijský Národní úřad pro nouzové situace (NEMA).

Foto: Reuters

Výbuch následoval po nedělní explozi v nigerijském městě Kano

Článek

Nálože vybuchly v rozmezí 15 minut a byly prý umístěny v zaparkovaném nákladním voze a minibusu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, úřady se však domnívají, že se jedná o další akci milicí Boko Haram.

"Slyšela jsem obrovskou ránu, která otřásla mým domem. Pak začal stoupat dým," řekla Veronica Samsonová, obyvatelka Josu. "Na ulicích ležela těla a lidé odváželi zraněné ve svých vozech do nemocnice," dodala.

Město Jos, metropole státu Plateau, které leží necelých 300 kilometrů severovýchodně od metropole Abuje, bylo v posledních letech svědkem náboženských střetů. Leží totiž na pomyslné hranici oddělující křesťanský jih a muslimský sever země. Také teroristická organizace Boko Haram v této oblasti v minulosti spáchala několik atentátů. Naposledy se přihlásila k explozi v kostele a na dvou dalších místech na Štědrý večer 2011.

Výjimečný stav prodloužen o půl roku

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan už úterní útok odsoudil. Označil ho za krutý a ďábelský. "Vláda zůstane nadále oddána boji s terorismem, nenecháme se zastrašit ohavnostmi, které páchají nepřátelé pokroku a civilizace," dodal.

Nigerijský parlament v úterý dopoledne také o půl roku prodloužil výjimečný stav ve třech severovýchodních státech federace, Yobe, Borno a Adamawa, které jsou baštou hnutí Boko Haram.

Islamisté mají na svědomí tisíce obětí

Poslední podobný útok provedli islamističtí teroristé v neděli v křesťanské čtvrti severonigerijského města Kano. Sebevražedný atentátník při něm zabil čtyři lidi.

Milice Boko Haram stojí také za únosem více než 250 dívek z gymnázia v severonigerijském Chiboku. O měsíc později se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout. Únosci dali najevo, že unesené dívky hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, anebo využívat jako sexuální otrokyně.

Boko Haram bojují proti centrální vládě od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, a také policie či armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela více než 1500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám