Hlavní obsah

Libye čelí puči bývalého generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjská vláda v pondělí označila za pokus o státní převrat útok milicí bývalého povstaleckého generála Chalífy Haftara na libyjský parlament. Haftarovy milice v neděli zákonodárné shromáždění rozpustily a ustavily vlastní šedesátičlenný sbor, který má převzít pravomoci parlamentu. Vláda má působit v „nouzovém režimu”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojenci zaútočili na libyjský parlamentVideo: Reuters

 
Článek

Po obsazení parlamentu propukly v hlavním městě Tripolisu boje mezi příslušníky soupeřících skupin, které si podle vládního mluvčího vyžádaly dva mrtvé a 55 zraněných. Libyjský ministr spravedlnosti Sálih Mirdžání v televizním projevu vyzval soupeřící milice ke složení zbraní a politickému dialogu.

V Tripolisu se v noci stále ozývaly výstřely, několik výbuchů ohlásili očití svědkové ze silnice vedoucí k letišti. Po ulicích se pohybují obrněné transportéry a nákladní dodávky s kulomety na korbě.

Chaotickou situaci v Libyi doplňují zprávy z Benghází, kde Haftarovi lidé provádějí „vyčišťovací akci” proti islamistům za použití letectva. [celá zpráva] I útok na parlament byl původně označen jako akce proti islamistům v Tripolisu. [celá zpráva]

V Benghází  v noci neznámí útočníci ostřelovali raketami místní mezinárodní letiště, které bylo už v pátek z bezpečnostních důvodů uzavřeno. Podle agentury Reuters se boje mezi jednotkami generála Haftara a islamisty rozpoutaly nejméně ve dvou čtvrtích.

Reklama

Výběr článků

Načítám