Hlavní obsah

Libyjské milice zaútočily na parlament

– Tripolis

Milice bývalého libyjského generála Chalífy Haftara v neděli zaútočily na libyjský parlament a pronikly do kanceláří zákonodárců. Libyjská státní tisková agentura LANA uvedla, že neznámí útočníci uzavřeli ulice vedoucí k parlamentu. Z několika částí Tripolisu pak byla slyšet střelba.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Bojovník Brigády 17. února v Benghází

Článek

Zákonodárce z budovy parlamentu evakuovaly bezpečnostní složky, i když není jasné, zda někteří neskončili jako rukojmí. Zákonodárci uvedli, že útočila mocná Zintánská brigáda. Haftarův mluvčí v televizi uvedl, že na parlament zaútočily Haftarovy milice, které chtěly zatknout v parlamentu islamisty, avšak narazily tam na odpor.

Podle bezpečnostních pracovníků Haftaorvy milice ostřelovaly také blízkou vojenskou základnu, kterou mají pod kontrolou islámské milice.

Haftar v pátek zahájil operaci zaměřenou podle svých slov na „vyčištění” Benghází od teroristických skupin, přičemž použil i letectvo. [celá zpráva]

Agentura AFP informovala, že střety znepřátelených nevládních milicí si v Benghází od pátku vyžádaly již 79 mrtvých a 141 zraněných. Armáda nad městem vyhlásila bezletovou zónu.

Haftar v neděli operaci rozšířil i na Tripolis.

Haftarovy milice se označují za „národní armádu”. Vláda ale Haftarovu skupinu řadí k nelegálním organizacím, které jsou zodpovědné za špatnou bezpečnostní situaci v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám