Hlavní obsah

Indický národní kongres utrpěl zdrcující porážku

Dillí
Aktualizováno

Vládnoucí strana Indický národní kongres v pátek uznala svoji prohru ve volbách ještě před sečtením všech hlasů. Nacionalistická hinduistická strana BJP ohlásila své přelomové vítězství. Podle serveru BBC by mohla opoziční strana BJP získat absolutní většinu.

Foto: Amit Dave, Reuters

Naréndra Módi promlouvá po volebním vítězství

Článek

Předseda BJP Naréndra Módi označil vítězství za mezník a uvedl, že BJP napíše novou kapitolu v historii země. Slíbil, že bude vládnout v zájmu všech Indů: „Skutečná vláda nepatří jedné komunitě, náleží celé zemi.”

„S pokorou respektujeme rozhodnutí lidu,” uvedla předsedkyně Indického národního kongresu Sonina Gándhíová. Již před ní strana uznala prohru. „Přijímáme porážku. Jsme připraveni zasednout v opozici,“ uvedl mluvčí kongresu Radžív Šukla.

Foto: Anindito Mukherjee, Reuters

Sonia Gándhíová a její syn Rahul

Podle předběžných výsledků BJP získává v 543členném parlamentu 279 míst, přičemž k dosažení nadpoloviční většiny potřebné k sestavení vlády bez spolupráce s jinými stranami jí stačí 272 křesel.To dává BJP velkou naději na prosazení hospodářských reforem. Se svými spojenci by strana měla mít 337 mandátů, usuzuje agentura Reuters.

Naopak INK by měl podle dosavadních výsledků obsadit jen 42 křesel, což je vůbec nejhorší výsledek v dějinách strany.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Volební místnost ve Váránasí

K volbám, které se v zemi s více než miliardou obyvatel uskutečňují v devíti fázích, se dostavilo rekordních 66,38 procenta voličů. Rozhodovali o celkem 8251 kandidátech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám