Hlavní obsah

Tálibán zahájil jarní ofenzivu

Kábul

Afghánské hnutí Tálibán pondělním ostřelováním mezinárodního letiště v Kábulu a americké základny Bagrám zahájilo jarní ofenzivu. Rakety nikoho nezabily, při sérii dalších násilností v jiných částech země ale zahynulo nejméně 15 lidí, napsala agentura AP.

Článek

Tálibán jarní ofenzivu avizoval už ve čtvrtek. Zahajuje ji každoročně poté, co začne tát sníh znemožňující pohyb povstalců.

Již před rozbřeskem kolem páté ráno bojovníci Tálibánu napadli dvěma raketami kábulské letiště. To ale neutrpělo škody a zůstalo v provozu. Čtyři další rakety vypálili povstalci na rozsáhlou leteckou základnu americké armády Bagrám nacházející se severně od Kábulu. Střely způsobily jen malé škody, sdělila agentura AP.

Kolem deváté ráno zaútočili tálibové na komplex úředních budov včetně soudu ve městě Džalálábád. Nejprve se v době, kdy přicházeli úředníci do práce, před branami objektu vyhodil do povětří sebevražedný atentátník. Pak útočníci zastřelili dva strážce objektu a pronikli dovnitř.

Tálibové útočili na policejní stanoviště

Další násilnosti jsou hlášeny z provincie Hílmand na jihozápadě Afghánistánu, kde příslušníci hnutí Tálibán usmrtili devět policistů při útoku na jejich kontrolní stanoviště. V provincii Ghazní v centrální části země zabili rebelové při útocích na policejní stanoviště dvě ženy a jednoho policistu.

Letos ofenziva přichází v období mezi dvěma koly afghánských prezidentských voleb, z nichž vzejde nástupce stávající hlavy státu Hamída Karzáího. Do konce letošního roku je navíc plánováno stažení zahraničních bojových jednotek, které se po americké invazi z roku 2001 podílely na zajišťování bezpečnosti v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám