Hlavní obsah

Do Nigérie zamířili další odborníci, aby pomohli v pátrání po unesených dívkách

Do Nigérie v neděli odcestovali další experti, aby místním úřadům pomohli v pátrání po téměř třech stovkách dívek, které unesli islamisté z radikální sekty Boko Haram. Svou pomoc nigerijským úřadům již nabídly Spojené státy, Británie, Francie, Čína a Španělsko.

Foto: Sunday Alamba, ČTK/AP

Muž čte místní noviny, v nichž se na titulní straně píše o tom, že armáda ignorovala varování před únosy.

Článek

Vzbouřenci patřící k radikální islamistické skupině Boko Haram unesli v dubnu nejprve více než 250 dívek ve věku 15 až 18 let z gymnázia v severonigerijském městě Chibok. Tento týden se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout. Únosci dali najevo, že unesené dívky hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, anebo využívat jako sexuální otrokyně.

Francouzský prezident François Hollande v neděli uvedl, že Francie je připravena hostit summit Nigérie a sousedních zemí, který by se zabýval skupinou Boko Haram. "Společně s nigerijským prezidentem Goodluckem Jonathanem jsem navrhl uskutečnění setkání se zeměmi hraničícími s Nigérií," řekl Hollande. "Pokud budou tyto země souhlasit, mělo by se toto setkání uskutečnit příští sobotu (v Paříži)," dodal.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijky demonstrují v Abuji za vyšší úsilí při záchraně unesených dívek.

Přední nigerijská organizace na ochranu lidských práv SERAP v neděli vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby zavedla cílené sankce proti Boko Haram, která chce na severu Nigérie zavést radikální formu islámu a od roku 2009 bojuje proti centrální vládě. Odmítá také, aby se dívky vzdělávaly po vzoru Západu. Vyjadřování obav o osud dívek a odsuzování jejich únosu v zahraničí nejsou podle organizace dostačující.

Únosci se s některými chtěli oženit 

Únos vyvolal vlnu rozhořčení a solidarity po celém světě. Odsoudil ho mimo jiné americký prezident Barack Obama. Ke kampani za propuštění dívek se přihlásila jeho manželka Michelle, herečka Angelina Jolie a šestnáctiletá pákistánská bojovnice za práva žen na vzdělání Malala Júsufzaiová.

Emoce umocňují svědectví 53 studentek, kterým se krátce po únosu podařilo utéci. Například devatenáctiletá Sarah Lawanová v neděli prohlásila, že únos byl tak hrozný, že je pro ní těžké o něm hovořit. "Je mi líto, že ostatní mé kolegyně nenašly dost síly k útěku se mnou. Nyní mi slzy derou do očí pokaždé, když potkám jejich rodiče a vidím, jak při pohledu na mne pláčou," řekla AP studentka.

Některé z dívek, které utekly, vypověděly, že únosci se s nimi prý hodlali oženit. Objevily se podle AP i zprávy, že některé z unesených dívek již skutečně byly přinuceny se vdát za některého z únosců a že některé byly převezeny do Kamerunu a Čadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám