Hlavní obsah

Miliarda lidí stále nemá toaletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Miliarda lidí na světě stále ještě nemá svoji toaletu a potřebu koná na veřejnosti. Ve čtvrtek na to upozornila Světová zdravotnická organizace (WHO), která varovala, že to s sebou nese zvýšené riziko šíření smrtelných chorob.

Foto: Profimedia.cz

Bez toalety je 600 miliónů Indů.

Článek

„Výměšky a výkaly, to jsou hlavní příčiny tolika chorob,“ poukázal zástupce organizace Bruce Gordon. Společnosti, kde je běžné vyměšování na veřejnosti, jsou vystaveny vyššímu riziku šíření cholery, úplavice, žloutenky typu A a tyfu. Jedná se o společnosti s velkými rozdíly v příjmech a s vysokou mírou dětské úmrtnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoli se mezinárodní společenství už dlouho snaží budovat toalety pro potřebné, tyto peníze přišly podle WHO do velké míry vniveč.

„Výsledky jsou, zcela upřímně, hrozné,“ řekl agentuře Reuters statistik při UNICEF Rolf Luyendijk, podle něhož je v prvé řadě nutná změna myšlení, a teprve pak budování infrastruktury.

V Indii bez toalety 600 miliónů lidí

„Spousta latrín nebyla používána, anebo je používali jako skladištní boudu. Možná si myslíme, že je to dobrý nápad, ale dokud nejsou přesvědčeni ti lidé, že je dobrý nápad, aby používali záchod, pak mají jen prostor navíc,“ uvedl Luyendijk.

Ze zmíněné miliardy lidí konající svoji potřebu venku žije 90 procent na venkově. Nejhůře je na tom Indie, kde je bez toalety 600 miliónů lidí.

Jejich počty rostou také v 26 zemích subsaharské Afriky v čele s Nigérií, kde přístup k záchodu nemá 39 miliónů lidí.

Některé státy však v minulých dvou desetiletích učinily velký pokrok, jmenovitě Vietnam a Bangladéš. OSN by chtěla, aby do roku 2025 měl každý člověk na planetě přístup k toaletě.

Reklama

Související články

WHO bije na poplach před dětskou obrnou

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí varovala před šířením dětské obrny. Riziko má podle ní mezinárodní rozsah. Organizace lidem, kteří cestují do...

Výběr článků

Načítám