Hlavní obsah

Spadlé severokorejské drony měly české součástky

Soul

Tři malé bezpilotní letouny, které před více než měsícem spadly v Jižní Koreji, skutečně patřily Severokorejcům, jak se předpokládalo. Na základě výsledků expertizy to ve čtvrtek oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany, podle něhož některé části strojů byly vyrobeny v České republice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejské drony v sobě měly komponenty vyrobené v ČRVideo: Reuters

 
Článek

Jde o letadla, která Jihokorejci objevili během dvou týdnů na přelomu března a dubna na třech různých místech blízko hranic mezi oběma korejskými státy. Ministerstvo podle agentury Reuters uvedlo, že nalezené aparáty analyzovali jihokorejští a američtí odborníci. Podle naprogramování palubních přístrojů zjistili, že se stroje měly vrátit do KLDR.

Foto: Yonhap, Reuters

Spadlý dron

Jeden z letounů se našel brzy po tříhodinové dělostřelecké přestřelce mezi Severem a Jihem ve vodách kolem sporné námořní hranice. Severní Korea v poslední březnový den vypálila v rámci vojenského cvičení 500 granátů směrem do jihokorejských vod a Jižní Korea na to reagovala odpálením 300 dělostřeleckých granátů.

Jihokorejské ministerstvo obrany podle Reuters už v dubnu uvedlo, že některé části objevených strojů byly vyrobeny v Číně, v Japonsku, v České republice a ve Spojených státech. Žádné další podrobnosti ale nesdělilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám