Hlavní obsah

Severní Korea připravuje další jaderný test, varoval Jih

Soul

Severní Korea dokončuje přípravy své čtvrté jaderné zkoušky. Ve čtvrtek na to upozornil jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-čin. KLDR už dříve avizovala „nový druh“ nukleárního testu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

Severokorejci ale mohou některými pracemi klamat, takže to možná ještě nějaký čas potrvá, než dá vládce Kim Čong-un k provedení testu příkaz.

„Někteří experti říkají, že severokorejské přípravné práce jsou zástěrkou sloužící k oklamání. Naše vláda je ale zneklidněna a připravuje se na skutečnost, že Severní Korea přípravy dokončila,“ uvedl Kim.

Zvýšenou aktivitu na hlavním jaderném odpališti v KLDR zaznamenaly satelity. Agentury nicméně v té souvislosti upozornily na nepředvídatelnost chování Severní Koreje.

KLDR uskutečnil nukleární výbuch už třikrát, naposledy loni. V nedávné době Pchjongjang hrozil „novým druhem zkoušky”. Podle odborníků bylo při prvních dvou testech použito plutonium, u toho loňského se neví, zda se nejednalo o uran, který je snazší a levnější získat.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Podle pozorovatelů usiluje Severní Korea o zdokonalení technologií potřebných k umístění drobné jaderné hlavice na balistickou střelu dlouhého doletu. Shodují se v tom, že v příštích letech toho Severokorejci nedosáhnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám