Hlavní obsah

Další útok v Nigérii: Útočníci vypálili město a zabili 200 obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nejméně 200 lidí přišlo o život při novém útoku ozbrojenců na severu Nigérie, kde bylo minulý měsíc uneseno víc než 200 školaček. Místní lidé z útoků podezřívají islamistickou sektu Boko Haram, uvedla turecká agentura Cihan.

Příslušníci sekty Boko Haram a její šéf Abubakar Shekadu (uprostřed). Snímek je pořízen z videa a má zhoršenou kvalitu.

Článek

Ozbrojení muži ve vojenských uniformách zaútočili na město Gamboru u nigerijsko-kamerunské hranice v pondělí v noci, když už lidé spali. Podpálili množství domů, aut i tržiště a také po nich vrhali granáty. Do lidí, kteří se snažili plamenům uniknout, bezhlavě stříleli, popsal místní senátor Ahmad Zannah.

„Zhruba 200 lidí bylo potvrzeno mrtvých, několik dalších zraněných. Téměř všechny domy ve městě byly zničeny,“ uvedl Zannah.

Podle místních útočila sekta Boko Haram, úřady to ale zatím nepotvrdily.

Dívky se prodávají do otroctví

Útok se stal ve státě Borno, kde islamisté minulý měsíc unesli víc než 200 školaček a v neděli dalších jedenáct. Šéf sekty Abubakar Shekadu prohlásil, že dívky prodá. „Já jsem unesl vaše dívky, prodám je na trhu se souhlasem Alláha. Prodám je a provdám je. Ožením se s dívkou, které je dvanáct, ožením se s dívkou, které je devět. Ženy jsou otrokyně. Chci ujistit své muslimské bratry, že Alláh řekl, že otroctví islám povoluje,“ prohlásil na videu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nigerijská vláda za informace vedoucí k nalezení a záchraně školaček nabízí odměnu 300 tisíc dolarů (5,9 miliónu korun).

Úřadům v pátrání po dívkách pomáhají američtí experti, uvedl server BBC. Únosy v úterý odsoudil i prezident USA Barack Obama, který vyzval mezinárodní společenství k postupu proti Boko Haram.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO bije na poplach před dětskou obrnou

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí varovala před šířením dětské obrny. Riziko má podle ní mezinárodní rozsah. Organizace lidem, kteří cestují do...

Výběr článků

Načítám